ØRENLYD
HVAD
For at deltage i en lydvandring kræver det kun, at du er et menneske med nysgerrighed og høreevne. De værktøjer, man lærer i forbindelse med en vandring, kan bruges hver dag hele tiden og giver dermed adgang til en ny måde at leve og opleve på.
Under en lydvandring opstår der en særlig bevidsthed i dig, når du går i stille fællesskab med de andre i gruppen. Denne bevidsthed kan handle om dig selv og de andre, eller du lægger måske mærke til nogle ting, der sædvanligvis ville gå tabt for dine søgende øjne og travle sind.
HVEM
Simon Voigt arbejder med lytning både som ressource for personlig og kunstnerisk udvikling og som redskab for miljøbevidsthed i samarbejde med kunstnere, skoler, kulturinstitutioner og NGO’en Quiet Parks International. Han bor i Nordby på Fanø.
Med fokus på menneskers trivsel bruger Simon lydvandringer til at hjælpe mennesker med bedre at kunne rumme, forstå og muligvis forbedre deres omgivelser med hjælp af høresansen.
DU SØGER SAMARBEJDE?
Skriv til info@orenlyd.org, hvis du vil udvikle aktiviteter som undersøger og udfordrer høresansen og måder at lytte på.
TVÆRÆSTETISK
Et tæt samarbejde i planlægningen af ruterne og workshops med forskellige fagfolk kan gør lydvandringer til en unik oplevelse med forskellige indfaldsvinkler og oplæg som f.eks. poesi, livemusik, lydinstallationer, dans, eller en tur i skumringen.
Spørg ind, hvis du har specielle ønsker og ideér til din lydvandring.
BLOG
Læs Simon's essays om hans arbejde på bloggen
BAGGRUND OG VISION
”I dag lærer vi vores sanser at fokusere, at komme til kernen og komme meget tæt på i sine undersøgelser. Men jeg er faktisk ude i, at vi skal beskæftige os med det modsatte. Vi skal være åbne over for lydene omkring os, iagttage vores omgivelser uden at bedømme dem. Vi er nødt til at undre os, ligesom vi føler os, når vi er i nærvær af noget, der tager al vores opmærksomhed. Når vi oplever følelsen af forundring på en lydvandring står tiden stille. En rummelighed udbreder sig i os og vi glemmer os selv. Så begynder vi at fornemme, at vi er mere en den stemme der snakker i vores hoved og at vi står i et tæt gensidigt forhold med vores omgivelser.”
Lydene har deres eget økosystem. Vi hører bare ikke så tit om det, men det har stor indflydelse. For eksempel angiver 80 millioner mennesker i EU, at støj forringer deres livskvalitet i afgørende grad.
EU-Kommissionens video om støjforurening:
Støj, defineret som uønsket lyd, frembringer beviseligt stress og heraf følgende sygdomme, hvoraf nogle er dødelige, f.eks. højt blodtryk, aggressivitet, irritabilitet, søvnløshed, depression, tinnitus, lydoverfølsomhed. Lyde kan skræmme og lokke. Ubådes supersoniske signaler skræmmer de store havsdyr fra vid og sans. Skøn musik lokker mennesker til og akkompagnerer forelskelse og livsglæde. Aggressiv musik fra f.eks. Metallica og Slipknot bruges til tortur. Meditativ musik dulmer smerter og sætter sindet fri. Den moderne verden er så fuld af lyde og akustiske signaler, at vi er nødt til at tage det alvorligt for vor egen civilisations skyld.
Men det er let at fortvivle, når vi fokuserer udelukkende på at beskytte os for eller forhindre støj og dets negative virkninger. Der findes et utal af diagrammer, der viser det indre øre og decibelkolonner af flyve-maskinestøj. Advokater forklarer udfordringer ved at vinde retssager ved høreskader og akustiske ingeniører fremfører, at mere tid og penge er nødvendige for at udføre mere forskning, mens det er tydeligt, at mange af disse fagfolk har interesse i at bevare støj som et middel til fortsat beskæftigelse. Så resignerer befolkningen og siger: „Verden larmer, og hva’ så?“ Det er ikke gjort med f.eks. arbejdsmiljøreglerne. Spørgsmålet er langt større og påvirker langt flere end kun os mennesker.
AKUSTISK
ØKOLOGI
Akustisk økologi er studiet af sammenhængen mellem levende organismer og det lydmiljø, der omgiver dem. Lydmiljø er et emne, man længe har beskæftiget sig med på internationalt plan i lighed med andre miljømæssige spørgsmål. Man ved, at lydforhold spiller en afgørende rolle for det samlede miljø og for den velfærd, vi stræber efter på andre vigtige områder.
I bogen The Tuning of the World diskuterer R. Murray Schafer (en af pionererne inden for akustisk økologi som videnskabelig disciplin) hele verdenshistorien af lyd i vores liv. Heri beskriver han en metode til at vende det negative støj-emne om til den positive søgen efter lydlandskab design.
Schafer siger: „Lydlandskab design (soundscape design) er ikke design oppe- eller udefra, men indefra, som opnås ved at stimulere et større og større tal af mennesker til at lytte til lydene omkring dem med højere kristisk opmærksomhed. Hvilke lyde vil vi gerne beholde? Hvordan kan de fremmes, mens den essentielle karakter ved vore omgivelser bevares og bliver smukkere?”1
Lydlandskaber afslører mange nyttig informationer, både målbare data og kulturel inspiration. Visuelle afbilleder af omverden viser kun en begrænset frontal perspektiv af en given rumlig kontekst, mens lydlandskaber udvider dette omfang til 360 grader og omslutter os fuldstændigt. Hvis et billede siger mere end tusind ord, så siger et lydlandskab mere end tusind billeder og vi kan bruge denne opmærksomhed til at forstår hvordan vi påvirker naturen, vores omgivelserne og vores eget liv med akustisk overbelastning. Så kan vi begynde at lære hvordan vi kan lave positive forandringer. Vi vil stille større krav til akustisk kvalitet i takt med, at vi bliver bevidst om det. God akustik og oaser af stilhed fremhæver skønne og værdifulde lyde og giver plads til behagelig kommunikation og trivsel af både mennesker og dyre.
1The New Soundscape - 100 excersises in listening and soundmaking, R. Murray Schafer, s.11.