top of page

lør. 22. aug.

|

Vejen Art Museum

Koncert-fortælling for lyre

I anledning af udstillingen med værker af Arild Rosenkrantz (1870-1964) afholdes et eftermiddagsarrangement, hvor musiker Simon Voigt spiller og fortæller om lyren som instrument. Alle er velkomne, og der er gratis adgang.

Registration is Closed
See other events
Koncert-fortælling for lyre
Koncert-fortælling for lyre

Time & Location

22. aug. 2020 15.00 – 16.30

Vejen Art Museum, Østergade 4, 6600 Vejen, Denmark

About the event

SALON ROSE+CROIX  

Indledningsvis spiller Simon Voigt ”Première Pensée Rose+Croix”, som den  franske komponist Erik Satie (1866-1925) oprindeligt skrev for klaver  tilbage i 1891. I halvandet års tid var han kapelmester og chefkomponist  hos den legendariske mystiker Sâr Péladan (1858-1918), der i Paris  skabte den internationale "Salon Rose+Croix".   

Her kommer forbindelsen til Arild Rosenkrantz, hvis værker et par gange blev vist på Péladans symbolistiske "Salon Rose+Croix".  

LYREN  

Strengeinstrumentet kendes i sine urformer tilbage til antikken og i så  forskellige kulturer som kantelen i Finland, kora’en i Vestafrika, og  guzheng’en i Kina.   Den europæiske Gärtner-lyre, som Simon Voigt spiller på, blev udviklet i  midten af 1920’erne. Den er en europæisk, modernistisk, antroposofisk  genfortolkning af et velkendt urinstrument. Det særlige ved  Gärtner-lyren er, at den er kromatisk. Det vil sige, at den har alle  tolv toner af den temporært stemte 12-tone-skala. Dermed kan den bruges  til at spille meget af den moderne vestlige musik, som for eksempel  ”Gymnopédie No. 1” af Erik Satie, som spilles til koncerten.   Gärtner-lyren blev til i samarbejde mellem musikpædagogen Edmund Pracht  og instrumentbyggeren W. Lothar Gärtner. Netop denne type lyre er siden  blevet flittigt brugt i antroposoffen Rudolf Steiners eurytmi. En del af baggrunden for denne lyres udvikling var, at den skulle bruges til  terapi for børn med behov for "sjæleomsorg".   

Undervejs spiller Simon Voigt bl.a. kompositioner skrevet af Herbert  Hughs (1882-1937), der boede i London samtidig med Rosenkrantz.  Komponisten Hughs var oprindelig fra Irland og virkede som musikkritiker  på dagbladet The Daily Telegraph. På lyre fortolker Simon Voigt Hughs  folkesange ”She lived beside the Anner” og ”Oh, brethe not his name”,  der oprindelig er skrevet for klaver og sangstemme.   

MØDET MED RUDOLF STEINER  

Gennem det antroposofiske er der atter en forbindelse til Arild  Rosenkrantz, der blev dybt engageret i Rudolf Steiners kreds, særligt i  årene 1914-17, da han var bosat i Dornach, Schweiz. Dér indviedes i  september 1920 Steiners første Goetheanum, der rummede både et stort  auditorium og en kuppelsal, hvis hvælv var dekoreret af Arild  Rosenkrantz i  løbende dialog med Rudolf Steiner. Bygningen gik til ved årsskiftet  1922-1923 under en brand. Resten af livet arbejdede Rosenkrantz i den  særlige farveverden, som han havde skabt i samspillet med Steiner. I  Danmark holdt han jævnligt foredrag om Steiner, og et udvalg af hans  farvestrålende teosofiske malerier kan ses enten under besøg på  herregården Rosenholm, der var hans hjem, eller fra oktober 2020 på den  store Arild Rosenkrantz-udstilling på kunstmuseet Arken ved Ishøj.

Share this event

bottom of page